Swedish centre
Ru

Analys av boken "Helvetet jag kallade kärlek"

📌 Helvetet jag kallade kärlek är skriven av Lena Bivner, en svensk författare. Det finns fem intressanta aspekter som jag skulle vilja handlägga i min minianalys av boken.

📎  Namnet
När jag fick syn på en Facebook ad med den här boken blev jag direkt intresserad av den. Boken drar läsare till sig med sitt namn och bilden på bokomslag. Man förstår snabbt att den handlar om toxiska relationer, invecklade känslor och negativa konsekvenser.

📎  Stil och språk
Språket i boken är ganska modernt och det kan vara nyttigt att läsa det här verket om man vill berika sitt ordförråd med nya ord. Författaren använder sig ofta av sådana ord och uttryck i texten som knäpp, slött, var för sig, kisa, med flit, otäck, bryta ner. De här orden hänvisar till att ordurvalet är aktuellt. Dessutom, är författarens stil begriplig och okomplicerad så det ät lätt att förstå vad Lena vill säga i sin berättelse. Varje kapitel är ungefär 4-5 sidor och i vartenda kapitel berättar hon om olika händelser i huvudkaraktärens liv.

📎 Handling
Boken handlar om en kvinna, Lena som nyss skilt sig från sin ex man och börjar ett nytt liv med sina två barn. Så småningom ger hon sig ut på dejter igen och en dag träffar hon en man som heter Peter. Han är attraktiv, intressant och även jättecharming. Lena blir omedelbart kär i honom. Hon attraheras av honom och efter ett tag får de en stor känslomässig förbindelse. De spenderar ofta tid tillsammans och allt verkar som en fin saga men olika tecken dyker upp men Lena vägrar att märka något även fast hon har en inre känsla av att något är fel. Det blir tydligare att Peter är en riktig abuser och allt han gör är att spela med Lenas känslor. En dag ger han all sin kärlek till Lena och är den bästa mannen i världen men nästa dag blir han riktigt grym samt obehaglig. Vad mer är att han gillar att demonstrera hur sur han är och vilken fantastisk person han är jämfört med Lena som «skiter i honom». Hans passiva aggression blir gradvis starkare och växer till fysisk aggression och han börjar svära åt Lena och även knuffa henne. Två gånger vågar Lena lämna honom men hennes beroende är så kraftfullt att efter några möten blir de tillsammans igen. Varje gång hoppas Lena att det ska bli bättre men det blir ännu värre och värre. Kvinnan får äntligen energi och tillräcklig styrka att sticka iväg när det fysiska våldet blir ohållbart och deras förhållande påverkar hennes barn negativt.

📎 Emotioner
Helvetet jag kallade kärlek är en hjärtkärande berättelse . När man sätter igång att läsa den blir man delaktig i Lenas destruktiva förhållande. Genom texten kände jag känslor som Lena upplevde. Det var mycket smärta, oerhört beroende kärlek, besvikelse samt stunder av glädje i deras relation. ÅNGEST var dock den starkaste känslan under hela boken, den känns även när allt verkar lugnt, man förstår att lyckan är en illusion för huvudkaraktären och hon kommer aldrig att få uppleva den med en sådan man. Sist men inte minst är att Peter är så bra på att manipulera människor, Lena känner sig skyldig hela tiden fast alla förstår att hon inte har gjort något dåligt men han tvingar henne att känna så här, Lenas argument hjälper inte alls, tvärtom hittar Peter ytterligare sätt som får Lena att tveka på sitt beteende.

📎 Aktualitet
I sin bok framställer Lena ett aktuellt problem som många människor har varit med om d.v.s. att många av oss har tyvärr haft eller har precis nu skadliga relationer med personer som de inte har ork att lämna men som förstör deras psykiska hälsa betydligt. Lena upplever starka skuldkänslor gentemot barnen som helt och hållet ignorerades av Peter, hon känner sig som en egoistisk och oduglig mamma. Tilläggas kan att hon tycker synd om sig själv och samtidigt är förvånad att hon tål allt. Till slut blir hon olycklig, svag och förkrossad. Tillsammans med psykologer försöker hon övertala sig att det inte kan fortsätta. Läsaren kan betrakta Lenas långa kamp för att komma fram till friheten. I slutet av boken finns det ett test för att kolla om du är psykiskt misshandlad. Svarar du ja på de flesta frågorna bör du kanske fundera på att du kan behöva hjälp.
Om du märker misstänksamma tecken hos din partner är det också dags att tänka på ert förhållande och analysera ditt inre tillstånd.

Skriven och målad av Veronika